Wielomiany jednej zmiennej rzeczywistej
Szklanka: Jeden ze współczynników wielomianu W(x)=ax
3+bx
2+cx jest wyznaczony przez warunek
W(1)+W(−1)=8. Podaj wartość tego współczynnika.
Nie mam zielonego pojęcia, co z tym zrobić
3 cze 18:52
kochanus_niepospolitus:
W(1) = a*13 + b*12 + c*1 = a+b+c
W(−1) = a*(−1)3 + b*(−1)2 + c*(−1) = −a + b − c
więc W(1) + W(−1) = a+b+c + (−a+b−c) = a + b + c − a + b − c = 2b
a wystarczyło 'podstawić' (spróbować 'coś zakombinować')
3 cze 18:56
Szklanka: W odpowiedziach jest b=4. Skąd oni to wzięli?
3 cze 19:09
Eta:
W(1)+W(−1)=8 ⇒ a+b+c−a+b−c=8 ⇒ 2b=8 ⇒ b=.....
3 cze 19:12
Szklanka: Jej, racja... Po prostu wypadła mi z głowy treść zadania, nie spojrzałam jeszcze raz i jakoś
umknęła mi ta ósemka. Dzięki wielkie
3 cze 19:14