podaj wzor funkcji, ktora masie wody..
Seba: Kazde 1000g wody z morza baltyckiego zawiera srednio 8g soli
a) podaj wzor funkcji, ktora masie wody z Baltyku przyporzadkowuje mase zawartej w niej soli
b) ile gramow soli zawiera sie w 8 kg tej wody..
Prosilbym o rozwiazanie, bo glowkuje ale nic nie wychodzi

/ Albo chociaz nakierowanie
3 cze 18:40
kochanus_niepospolitus:
1'000g wody −−− 8g soli
8g wody −−−− xg soli
'na krzyż' tą proporcję
3 cze 18:51
pigor: ... niech M
wB − masa wody w Bałtyku, w którym m
s jednostek masy
soli morskiej, to
| | MwB | | 1000 | | MwB | |
a) |
| = |
| = const. ⇒ |
| = 125 ⇒ |
| | ms | | 8 | | ms | |
⇒
MwB= 125ms − szukany wzór funkcji (zależność liniowa) −
− proporcjonalności prostej, gdzie a=125 − współczynnik proporcjonalności.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b) ze wzoru powyżej
8000g=125ms ⇒ m
s=
8000125=8*8 ⇒
ms=64g, lub
po prostu z warunków zadania w 1kg wody 8g soli, to w 8kg wody 8*8g= 64g.
3 cze 19:02
Seba: Mozna troszke jasniej? Bo nie rozumiem
3 cze 19:11
Seba: zad1.
a)f(x)=U{3x}+{23}{x−2}
3 cze 19:15