funkcja eulera
major: 1.W jaki sposób pokazać, że nie istnieje rozwiązanie równania:
\phi (n)=14
\phi jest to funkcja eulera
2. Ile jest wszystkich funkcji f określonych na zbiorze { 1,2,3,4,5,6} i przyjmujących
wszystkie wartości ze zbioru{ 1,2,3} i tylko takie wartości.
proszę o pomoc
3 cze 18:36
major: ?
3 cze 19:07
major: 
?
3 cze 22:30
PW: Zadanie 2. Od liczby wszystkich funkcji przekształcających zbiór 6−elementowy w 3−elementowy
należy odjąć liczbę funkcji osiągających tylko dwie wartości i liczbę funkcji osiagających
tylko jedną wartość.
Niech L123 oznacza moc zbioru
{f:{1,2,3,4,5,6} → {1,2,3}}
i analogicznie Ljk moc każdego ze zbiorów
{f:{1,2,3,4,5,6} → {j,k}}, j, k = 1, 2, 3, j<k
oraz Li − moc zbioru
(1) {f:{1,2,3,4,5,6} → {i}}, i = 1, 2, 3.
Szukana liczba funkcji przekształcających {1,2,3,4,5,6} na {1,2,3} jest równa
(2) L123 − L12 − L13 − L23 + L1 + L2 + L3.
Wzór (2) wynika stąd, że odejmując (L12 + L13 + L23) dwukrotnie odjęliśmy każdą z
funkcji typu (1), trzeba było zatem dodać po jednej).
Odpowiedź: liczba funkcji przekształcających {1,2,3,4,5,6} na {1,2,3} jest równa
36 − 3•26 + 3 = 3(35−26+1).
4 cze 11:03