przebieg zmiennosci funkcji
RCH21: | | x2−3x | |
y= |
| pomoże mi ktoś to zrobić i wytłumaczyć ten przykład |
| | x2−4 | |
3 cze 18:10
RCH21: musze zbadac przebieg zmiennosći funkcji
3 cze 18:10
RCH21: ?
3 cze 18:14
Wazyl: No to zaczynaj:
D=... ?
Miejsca przeciącia z osiami ...
3 cze 18:20
RCH21: 1 x∊r/2 i −2
2 (0,0), (3,0)
i co dalej
3 cze 18:46
burka: Jeżeli jeszcze potrzebujesz:
Następnie szukasz asymptot:
−pionowych (pkt wyjęte z dziedziny funkcij)
| | f(x) | |
−poziomych i ukośnych (x→∞) lim f(x) ∧ lim |
| |
| | x | |
Liczysz pochodną oraz D pochodnej.
Liczysz druga pochodną
f`(x)=0
f``(x)=0
Wyznaczasz ekstrema i pkt przegięcia.
i na koniec najlepsze... Bierzesz ołóweczek i szkicujesz wykres

Powodzenia
Burka.
3 cze 21:20