Przedstaw liczbę log
spiro96: | | 25 | |
przedstaw liczbę log5 |
| za pomocą a. wiedząc że a=log2 8 |
| | 64 | |
3 cze 17:56
mietek: do roboty, a nie na gotowce czekać...
3 cze 17:58
spiro96: poprawiam spr. i nie wiem jak to zrobić
3 cze 18:00
miecio: działania na logarytmach się kłaniają...
3 cze 18:05
Eta:
Myślę,że źle podałaś dane : a= log58 .... tak powinno być?
log525−log564 = 2−log582=2− 2log58 =........
3 cze 18:28
maj106: Wykaż,że n
5−n jest podzielmna przez 30
3 cze 18:56
maj106: n
5−n=n(n
4−1)=n(n
2−1)(n
2+1)(n
4+1) tyle umiem, lecz nwm co dalej
3 cze 18:58
kochanus_niepospolitus:
pełnymi słowami ... 'nwm' to nie jest słowo
3 cze 18:58
maj106: pomożecie, bd Wam wdzieczna
3 cze 18:59
maj106: sorki, ,,nie wiem"
3 cze 18:59
kochanus_niepospolitus:
(n2−1) = (n−1)(n+1)
i masz: (n−1)*n*(n+1)*(n2+1)*(n4+1)
czerwona część na pewno jest podzielna przez 2 i przez 3 ... więc jest podzielna przez 6
musisz teraz wykazać, że 'zawsze' przynajmniej jeden z czynników: (n−1)*n*(n+1)*(n2+1)*(n4+1)
będzie podzielny przez 5 (bez względu na to jakie będzie 'n')
3 cze 19:00
Lukas:
n5−n
n(n4−1)=n(n2+1)(n2−1)=n(n−1)(n+1)[n2−4+5]=
=(n−1)n(n+1)[(n−2)(n+2)+5]=
=5(n−2)(n−1)n(n+1)(n+2)
3 cze 19:00
kochanus_niepospolitus:
'bd' <−−− widzę, że to już silniejsze od Ciebie
3 cze 19:00
maj106: dziękuję
3 cze 19:01
maj106: hah
3 cze 19:01
maj106: k=4n+1 −−−> k
2(4n+1)
2= I co dlaej należy z tym zrobić ?

Miałam z tego jedną lekcje

i
jeszcze nie zbyt tego rozumiem
3 cze 19:10
maj106: Pomozecie ?
3 cze 19:16
Lukas:
Co Ty tworzysz ? Polecenie daj a nie 2+,mcdubfej=
3 cze 19:17
maj106: Czy da każdego tego typu zadania jak powyżej 18:56 należy dać komentarz ?
3 cze 19:17
Lukas:
Tak.
3 cze 19:18
maj106: Kurde, babka z matmy nie dała polecenia
3 cze 19:20
maj106: same przykłady
3 cze 19:20
maj106: To jak Lukas

pomożesz ?
3 cze 19:27
Lukas:
Ta jasne.. ''snsjnsjs'' to powiedz mi co to znaczy ? Bo tak właśnie widzę 19:10
3 cze 19:29
maj106: k=4n
3 cze 19:30
maj106: k4n −−> k2 =
3 cze 19:31
Lukas:
p=6n nadal bredzisz...
3 cze 19:32
maj106: sorki, ale tak mam zpaisane przykłady w zeszycie! bez polecenia
3 cze 19:33
maj106: zapisane*
3 cze 19:34
Lukas:
To wróć jutro jak będziesz mieć polecenie...
3 cze 19:36
maj106: Ale Wy tu jestescie mili : (
3 cze 19:37
Lukas:
Nikt tutaj z kuli nie wróży i nikt jasnowidzem nie jest żeby zgadywać jakie jest polecenie...
Z takimi tematami to nie na forum...
3 cze 19:39
maj106: Już wiem! To samo w sb było poleceniem
k=4n+1
k2=(4n+1)2
k2=16n2+8n+2
3 cze 20:12
wredulus:
źle

ile to jest 1
2
3 cze 20:13
maj106: 1
3 cze 20:15
maj106: a no tak

dzięki
3 cze 20:15