Postac kanoniczna
Daniel: Witam, mam zadanie domowe moglby ktos zrobic te 3 przyklady?
Tresc zadania.
Wyznacz wspolrzedne wiechorzlka paraboli bedacej wykresem funkcji f. Przedstaw funkcje f w
postaci kanonicznej
c) f(x)=−x2−2x+1
d)f(x)=−4x2+8x+1
e)f(x)=2x2+8x−7
3 cze 17:43
3 cze 17:44
mietek: nikt ci tego nie zrobi
3 cze 17:45
miecia:
1) W(−1,2) y=−(x+1)2+2
2) W(1,5) y= −4(x−1)2+5
3) W(−2,−15) y= 2(x+2)2−15
3 cze 17:51
Daniel: miecia, a moglbys/ moglabys to rozpisac jak to zrobilas?/es?
3 cze 18:10
miecia:
| | −b | |
xw=p= |
| =........ yw=q=f(p)=... |
| | 2a | |
postać kanoniczna y=a(x−p)
2+q =.........
Ojjj
leniu
3 cze 18:12
miecio: samemu trochę pracy...
3 cze 18:13