Funkcja kwadratowa - parametry
Proxi: Cześć, mam takie pytanie dotyczące funkcji kwadratowych.
Przykładowe zadanie: Dla jakich wartości parametru m równanie (m−1)x
2− (m+1)x+m+1=0 ma jeden
pierwiastek rzeczywisty?
Pisze założenia: (m−1)≠0, Δ=0, v (m−1)=0, −m−1≠0. Rozwiązuje je, wyliczam delte (Δ=−3m
2+2m+1)
z tej delty wyliczam Δm (Δm=16), miejsca zerowe, rysuję wykres (wiem że ramiona będą skierowane
do dołu bo a < 0) i tu się zaczyna problem nie wiem który zakres jest rozwiązaniem czy
| | 1 | | 1 | |
<− |
| ;1> czy (−∞;− |
| > U <1;∞). Proszę o szybką pomoc. |
| | 3 | | 3 | |
3 cze 17:11
miecio: chcesz robić zadania z parametrem jak nie umiesz równania kwadratowego rozwiązać?
3 cze 17:12
zawodus: Skąd masz tam przedziały?

Rozwiązujemy równanie czy nierówność?
3 cze 17:13
3 cze 17:15
miecio: to samo... mówilem...
3 cze 17:15
Proxi: skoro umiesz to mógłbyś mi to wytłumaczyć?
3 cze 17:16
zawodus: Proxi zobacz jakie jest polecenie twojego zadania, a jakie jest tamtego co dajesz link
3 cze 17:17
zawodus: nie zwracaj uwagi na tego typka, to może się odczepi
3 cze 17:17
Proxi: | | 1 | |
czyli że rozwiązaniem będzie po prostu − |
| i 1? |
| | 3 | |
3 cze 17:20
pigor: ..., wystarczą warunki (przyjrzyj się im) i dokładnie mojemu rozwiązaniu:
(a≠0 i Δ=0) v (a=0 i bx+c=0) ⇔
⇔ (m−1≠0 i (m+1)
2−4(m−1)(m+1)=0) v (m−1=0 i −(m−1)x+m+1=0) ⇔
⇔ [m≠1 i (m+1)(m+1−4m+4)=0] v (m=1 i 0x+2=0) ⇔
⇔ [m≠1 i (m+1)(−3m+5)=0] v (m=1 i x∊∅) ⇔ m≠1 i (m+1)(−3m+5)=0 ⇔
⇔
m= −1 v
−3m= −5 ⇔
m∊{−1,53 } . ...
3 cze 17:28
miecio: źle....
3 cze 17:32
Proxi: w założeniu jest Δ=0 a wyszła dodatnia to nie powinno być że "równanie nie spełnia założenia"?
3 cze 17:32
pigor: ..., kurde, przepraszam u mnie jest
−(m−1)x zamiast −(m+1)x, a więc i wyniki inne .
3 cze 17:33
miecio: proxi w ogóle nie rozumiesz zadania, daj sobie spokój...
3 cze 17:34
Proxi: wiem, już sobie idę
3 cze 17:37
miecio: jestem głupi
3 cze 17:37