dany jest trapez
Anka: Dany jest trapez w którym podstawy mają dlugości 4 cm i 10 cm,a ramiona tworzą z dłuższą
podstawą kąty o miarach 30 stopni i 45 stopni.Oblicz wysokośc tego trapezu.Jak to policzyc
prawidłowo wiem ze wynik powinien byc 3(√3−1)
3 cze 17:08
Tymon: Spuszczamy z wierzchołków przy krótszej podstawie dwie wysokości . Dzielą one dany trapez na
trójkąt prostokątny o kącie 30 st. , prostokąt o wymiarach h x 4 oraz trójkąt prostokątny
równoramienny o przyprostokątnych h. Wyrażamy długośc dłuższej podstawy w fukcji h:
hctg30 + 4 + h .
Przyrównując otrzymane wyrażenie do 10, otrzymujemy równannie na h, które rozwiązujemy. Po
usunięciu niewymierności z tak obliczonej wartości h dochodzimy do wskazanej odpowiedzi...
3 cze 17:56
mietek: albo jeśli popełnimy błąd pomiędzy to nie...
3 cze 17:57
Eta:

Z trójkątów "ekierek" ...........
|AB|= h+h
√3+4= 10 ⇒ h(
√3+1)= 6
| | 6 | |
h= |
| = ....... usuń niewymierność z mianownika i to wszystko |
| | √3+1 | |
3 cze 18:04