planimetria
YoBitch: Przez punkt leżący na zewnątrz okręgu poprowadzono dwie styczne do tego okręgu. Punkty
styczności podzieliły okrąg na dwa łuki w stosunku 4:5. Miara kąta utworzonego przez te
styczne jest równa:
A.20 B.30 C.40 D.60
Robię tak: 45 * 360 = 4 * 72 = 288
Co robię źle?
3 cze 16:59
Mila:

Miara kąta środkowego jest proporcjonalna do długości łuku.
360:9=40
β=4*40=160
o miara kąt środkowego.
Suma kątów w czworokącie APBO:
160+2*90+α=360
α=20
o
3 cze 17:31
miecio: znowu charytatywna pomoc?...
3 cze 17:36
YoBitch: po co mi gotowiec?
nic nie rozumiem
3 cze 17:36
f:
Widząc Ciebie chcę się powiedzieć na forum klauna nie trzeba chodzi o mietka.
3 cze 17:37
YoBitch: Dzięki rozumiem
3 cze 17:41
YoBitch: Wyżej jakiś gość się podszył
3 cze 17:42
mietek: f jest potrzebny, bo sztywno tu i w ogóle edukacja schodzi na psy...
3 cze 17:43