1.Czy funkcja f jest funkcją okresową. Jeśli tak wyznacz okres podstawowy tej funkcji.
a)f(x)=sin2x+cos3x, x∊R
b)cosπx+cos2x, x∊R
2.Wyznacz wszystkie wartości parametru a, a∊<0,π>, dla których równanie
sina*x2−sin2a*x+1/2cosa=0 ma dwa rozwiązania
| 2π | ||
a) sin(2x) ma okres T1= | =π | |
| 2 |
| 2π | 2 | |||
cos(3x) ma okres T2= | = | π | ||
| 3 | 3 |
| 2 | 4 | 6 | ||||
T2: | π, | π, | π=2π, | |||
| 3 | 3 | 3 |
| 2π | ||
cos(πx) ma okres T1= | =2 | |
| π |
| 2π | ||
cos (2x) ma okres T2= | =π | |
| 2 |