rozwiazac uklad rownan liniowych
ola: Rozwiaz układ rownan liniowych:
2x + y − z + t = 1
y + 3z − 3t= 1
x + y +z − t = 1
3 cze 16:30
ICSP: i w czym problem ?
3 cze 16:32
ola: nie wychodzi jak kombinuje z wierszami
3 cze 16:33
zawodus: to pokaż jak kombinujesz
3 cze 16:34
ola: chce doprowadzić do tego aby zostały 2 wiersze wiec albo staram się doprowadzić do wierszy
proporcjonalnych ale się nie da
3 cze 16:35
ola: albo wyzerować ostatni
3 cze 16:35
Janek191:
z − trzeba potraktować jako parametr
i rozwiązać układ 3 równań z 3 niewiadomymi
3 cze 16:36
ola: czemu akurat z ?
3 cze 16:36
Janek191:
Np. z
3 cze 16:37
ICSP: ja bym zamienił pierwsze równanie z trzecim. Potem W
3 − 2W
1 i już prawie w domu jesteśmy
3 cze 16:37
ola: można zamieniać wiersze?
3 cze 16:37
Janek191:
Lepiej t
3 cze 16:37
ola: a kolumnę np. można wyzerować?
3 cze 16:39
ICSP: Przecież to układ równań

W jakiej kolejności zapiszemy równania nie ma znaczenia

Zawsze najwygodniej jest zapisać pierwsze równanie z wygodnym współczynnikiem przy x.
3 cze 16:41