ekstremum-funkcja uwikłana
matstus: x
2y
2−x
4+y
4−5=0
F(x,y)=0
F'
x=0
y
2=2x
2
y=±
√2
2x
4−x
4+4x
4−5=0
x
4=1
x=±1
punkty podejrzane to P
1(1,
√2)
2(1,−
√2),P
3(−1,
√2),P
4(−1,
√2)
F"
xx(P
1)=2*y
2−12x
2=4−12=−8<0 nie istnieje ekstremum


?
3 cze 16:20
zawodus: Poczytaj w notatkach
3 cze 16:21
matstus: i jeszcze zapomniałam o pkt P(0,0)
ale co

jeśli F"
xx<0 to nie istnieje
a jak =0 to ciężko rozważyć
3 cze 16:24
matstus: prosze o pomoc
3 cze 16:28
matstus:
3 cze 17:01
miecio: jaką pomoc? po co ci ona?
3 cze 17:10
matstus: czy w tym przypadku istnieje ekstremum?
3 cze 17:12
matstus:
3 cze 17:21
matstus:
3 cze 17:37
matstus: idę sobie nikt nic tu nie umie
3 cze 17:38