Niech ktos pomoże
Marlena424: Znałeść rozwiązanie optymalne następującego zagadnienia programowania liniowego:
Maksimum funkcji f = 3x1 +2x2 przy warunkach ograniczających:
x1 +2x2 ≤ 7
2x1 +x2 ≤ 8
x2 ≤ 3
x1 , x2 ≥ 0.
3 cze 14:55
Krzysiek: przy dwóch zmiennych najlepiej rozwiązać to zadanie geometrycznie.
3 cze 16:06
Marlena424: Czyli jak sie za to wziąść ?
3 cze 16:15
Krzysiek:

fioletowe proste to funkcja f=3x+2y dla wybranych 'f'
no i teraz zadanie polega na tym,że masz tak wybrać 'f' by maksymalnie tą prostą przesunąc
(zgodnie ze strzałką−prostopadle do tej prostej) tak by ta prosta jeszcze przecinała obszar.
no i dla tego punktu funkcja przyjmie największą wartość
3 cze 16:28
3 cze 23:11
Krzysiek: nie, wiesz jaki jest obszar który ograniczają te warunki? ja narysowałem tylko te funkcje
3 cze 23:25
Marlena424: (1,3), (3,2), (0,0) (4,0) współne punkty to te tak ? Dobrze mysle,
4 cze 10:22
Krzysiek: no i chyba jeszcze (0,3) to te punkty to wierzchołki obszaru.
no i jak maksymalnie przesuniesz tą prostą by nadal stykała się z obszarem to punkt wspólny
prostej i obszaru to (3,2)
maksimum funkcji to f=9+4=13
4 cze 16:56
Marlena424: Krzysiek ,jeśli tak moge do Ciebie mówić , powiedz mi jak narysowałeś tą główną funkcję
f = 3x1 +2x2 bo inaczej mi wychodzi niż Tobie na rysunku
6 cze 18:27
Marlena424: Niech ktoś pomoże ,pilne
6 cze 19:35
Krzysiek: przecież napisałem,że te proste są dla pewnych 'f' a ty szukasz konkretnego 'f' takiego,żeby
'f' było największe i ta prosta przecinała obszar.
Więc przyjmujesz sobie jakąkolwiek wartość za 'f' i rysujesz tą funkcję by potem ją przesunąć
prostopadle do wektora [3,2]
6 cze 20:35