Określ stopień jednomianu
Szklanka: Określ stopień jednomianu G(x), jeśli G(x)=√5xn i G(√5)=125.
3 cze 14:53
J: n = 5 , jednomian stopnia piatego
3 cze 14:56
J:
G(√5) = 125 = √5*(√5)5 ⇒ n = 5
3 cze 15:00
Szklanka: Hmm, ale czy nie zaczynasz jakoś od drugiej strony? Jak doszedłeś, że n ma być 5? Rozumiem, że
n można wydedukować, ale wolałabym mieć to w obliczeniach...
3 cze 15:09
wredulus:
125 = √125*125 = √5*√25*125 = √5*(√5)5
Masz obliczenia
3 cze 15:24
Szklanka: Dzięki.
3 cze 15:26
J:
| | 53 | |
Albo : √5(√5)n = 125 ⇔ (√5)n = |
| ⇔ (√5)n = 55/2 ⇔
|
| | 50.5 | |
5
0.5n = 5
5/2 ⇔ 0.5n = 2.5 ⇔ n = 5
3 cze 15:29