Znaleźć równanie prostej
Damian22: Znaleźć równanie prostej przechodzącej przez punkt (2,3,1) i przez punkt przebicia prostej
x=1+t, y=−2t, z=1+3t z płaszczyzną 4x−y+3z+1=o
3 cze 14:47
wredulus:
Zadanie sprowadza sie do znalezienia punktu przebicia sie prostej przez ta plaszczyzne
...jestes w stanie wyznaczyc ten punkt?
3 cze 15:22
AS: Wstaw x,y,z prostej do równania płaszczyzny,
znajdź t a potem punkt przebicia.
Mając dwa punkty znajdziesz równanie szukanej prostej.
3 cze 15:23
Damian22: dzięki AS
3 cze 15:35