matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanko
egzaminowany :
zbadaj monotoniczność ciągu a
n
=
3
n
3 cze 14:18
Olgaaa:
https://matematykaszkolna.pl/strona/263.html
3 cze 14:19
Marcin:
Ciąg jest malejący.
3 cze 14:48
J:
3
3
3n − 3(n+1)
a
n+1
− a
n
=
−
=
=
n+1
n
n(n+1)
− 3
=
< 0 dla każdego n,czyli ciąg jest malejący
n(n+1)
3 cze 14:52