Granica funkcji
Tymon: Granica limx−>0[ x1x (1−lnx) ] / x2.
Pokazać, że
limx−>0[ x1x (1−lnx) ] / x2 = 0
3 cze 13:44
Tymon: ...
3 cze 14:40
Tymon: ...?
3 cze 15:49
zawodus: jakiś wkład własny?
3 cze 15:53
Tymon: Wyrażenie jest typu 0.∞. De L'Hôpital zwraca te same formuły (kręcimy się w kółko). Nie mam
pomysłu na jakies oszacowanie do tw. o trzech ciągach, ani na nieskończenie małe równowazne...
3 cze 16:04
Krzysiek: wydaje mi się,że po pierwszym policzeniu pochodnych
| | 1−lnx | |
=lim |
| =∞/∞=H=... |
| | x2−1/x | |
można już wyliczyć tą granicę(jeszcze trzeba policzyć granicę innych wyrażeń i sprawdzić do
czego zmierzają chyba że to widać...)
3 cze 16:19
Tymon: Mnie niestety, nie wychodzi... Kręcę się w kółko wokół tych samych formuł... ( proszę
spróbować, bo może gdzies się ciągle mylę...)
3 cze 16:44
Krzysiek: ja już spróbowałem policzyć dlatego napisałem ,że "wydaje mi się,że ..."
ale może błąd zrobiłem... pokaż jak policzyłeś te pochodne
3 cze 16:46
lolek: kto wam powiedział, że ta granica wynosi 0?
ona nie istnieje...
3 cze 16:56
Krzysiek: nikt nie mówił.. można wyliczyć. pewnie ci chodzi o to,że jest x→0 ale x→0− być nie może ze
względu na dziedzinę logarytmu... więc musi być x→0+
3 cze 17:00
miecio: wtedy to rzeczywiście 0
3 cze 17:06
Tymon: @Krzysiek:
mianownik: x−1/x(2x − 1 + lnx)
3 cze 17:14
Krzysiek: i z licznika −1/x , 'x' wrzuć do mianownika i będziesz mieć symbol −1/(∞*∞)=0
3 cze 17:25
Tymon: Zaraz, zaraz: w zerze (z prawej strony ) mamy: : x−1/x → ∞; wrzucając licznik (−1/x) do
mianownika mamy np. (−2x2 + x − xlnx )→ − 0 + 0 − 0 = 0 ... I wychodzi piękne 1/ (0*∞)...
3 cze 17:33
Krzysiek: | | lnx−1 | |
ja to zapisałem tak: x2−1/x( |
| +2) |
| | x | |
3 cze 17:49
Tymon: OK. A jak pokazać, ze x2−1/x → ∞ ?
3 cze 18:08
Tymon: OK. x2→∞ oraz 1/x1/x→∞ Zgadza się. Bardzo dziękuję za pomoc! Pozdrawiam Tymon
3 cze 18:11