Układ równać - metoda Gaussa
WojtekUR: Rozwiąż układ równań metodą Gaussa
x1+3x2−x3+x4=0
−x1+x2+x3+3x4=4
3x1+4x2−2x4=5
Nie chce mi wyjść. Ma wyjść x1 ∊ ℛ, x2= −1/2x1+7/6, x3=10/3,x4 = 1/2 x1−1/2
3 cze 12:51
zawodus: a jakiś wkład własny?
3 cze 12:59
WojtekUR: zaraz zrobię skan i wstawię
3 cze 13:02
WojtekUR: http://postimg.org/image/havqsonm5/
Jak podstawiam pod te równania to ważna jest kolejność wierszy, bo w pewnym momencie
musiałem zamienić wiersze w macierzy. I w dodatku jest jeden parametr
3 cze 13:15
zawodus: A na czym polega metoda eliminacji Gaussa? Wolno wykonywać operacje na kolumnach?
3 cze 13:19
WojtekUR: przecież dodawanie jest przemienne, w takim razie można zmieniać kolejność kolumn
3 cze 13:22