geom
jamnik:
Napisz równanie prostej symetralnej boku AB
A=(3,2)
B=(10,2)
C=(5,8)
Wyznaczyłam środek |AB|=(6,5;2)
Ale licząc wspołczynnik kierunkowy prostej AB a=0
i nie wiem jak napisać to równanie bo a
1*a
2=−1
a coś razy 0=0 a nie −1
3 cze 12:50
5-latek:

x=6,5 to jest rownanie
3 cze 12:58
J:
Prosta AB ma równanie: y = 2
Prostopadła do niej jest opisana równaniem x = k , w tym przypadku : x = 6.5
3 cze 12:58
zawodus: Ta symetralna nie jest wykresem funkcji, dlatego masz kłopot ze współczynnikiem (jego po prostu
nie ma).
Symetralna ma równanie x=6,5
3 cze 12:59
jamnik:
ale żeby wyznaczyć prosto prostopadłą to a1a*2=−1 tak ?
to skąd x=6,5 ?
3 cze 12:59
zawodus: przeczytaj post wyżej.
3 cze 13:01
jamnik:
czytam i nic nie kojarzę.
3 cze 13:04
zawodus: warunek a1*a2 stosujemy tylko w przypadku prostych danych w postaci kierunkowej y=ax+b.
Prosta x=2 nie jest taką prostą, zatem tutaj nie ma on sensu.
3 cze 13:14
jamnik:
ok
3 cze 13:17