równanie różniczkowe
barsro: rozwiązać równanie różniczkowe:
proszę o sprawdzenie
y− 2x2y' = 2 − xy'
przekształcam na rówanie niejednorodne?:
y−2x2y' + xy' = 2
y − y' (2x2−x) = 2
y+y' = 2/x−2x2
równanie jednorodne:
y + y'=0
dy/y = −dx −−−−> całkuje
ln|y| = − x + c1 c1ER
y= ce−x RORJ
uzmiennianie stalej:
y= c(x)e−x
pochodna y
y'= c'(x)e−x − c(x)e−x
po wstawieniu:
c'(x) = 2∫ 1/x−2x2
c(x) = 2ln|x/−2x+1
y= e−x2ln|x/−2x+1|
3 cze 12:39
zawodus: z tego
y−y'(2x
2−x)=2
nie dostaniesz
3 cze 12:46
zawodus: Tutaj rozdzielamy zmienne i elegancko się liczy
3 cze 12:57
barsro: racja, to tak:
− y' (2x2−x) = 2 − y
−y'= 2−y/ 2x2−x
−dy/2−y=dx/2x2−x
3 cze 13:08
zawodus: tak i teraz tylko nie pomyl się w liczeniu całek
3 cze 13:12
barsro: z lewej strony:
∫−dy/2−y= −ln|2−x|
z prawej:
∫dx/2x2−x= A/x+ B/2x+1
A(2x−1) + Bx= 1
2A+ B=0
A=−1
B=−2
∫dx/2x2−x = ∫ −1/x +∫ −2/2x−1 = −ln|x| − 2ln|2x−1|
−ln|2−y|= −ln|x| − 2ln|2x−1|
ln|1/2−y| = ln|1/x| + ln|2/(2x−1)2
2−y = 1/x(2x−1)2
3 cze 13:23
barsro: y = −c(1/x(2x−1)2 +2 , cER
3 cze 13:26
barsro: dobrze?
3 cze 13:36
J:
| | −dy | |
∫ |
| = lnI2−yI + C ... , a nie: −lnI2−xI |
| | 2−y | |
3 cze 13:36
zawodus: Nie wiem co ty porobiłeś, ale coś nie tak
| | dx | |
∫ |
| =−ln|x|+ln|−2x+1|+c2 |
| | x(2x−1) | |
ln|y−2|=−ln|x|+ln|−2x+1|+c
3 cze 13:41
barsro: źle przepisałem i stąd błąd.
dziękuje za pomoc
3 cze 13:50