całka
Andrzej Honda : ∫
√(1+4x2) od 0 do 2 proszę o pomoc
3 cze 12:20
wredulus_pospolitus:
przez części zapewne
| | 1 | |
bo w końcu ∫ |
| dv znamy |
| | √1+v2 | |
3 cze 12:21
Andrzej Honda: Dalej nie wiem...
3 cze 12:28
Andrzej Honda: Po postawieniu wyszło mi ∫arcsin−2x co dalej?
3 cze 12:44
Mila:
[2x=t, 2dx=dt]
| 1 | |
| ∫√1+t2 dt= i możesz ją obliczyć z wzoru z tablic, |
| 2 | |
| | t | | 1 | | 1 | |
= |
| √t2+1+ |
| ln|t+√t2+1|=x√4x2+1+ |
| ln|2x+√4x2+1|+C |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
albo dalej tak:
| 1 | | 1 | | 1+t2 | |
| ∫√1+t2 dt= |
| ∫ |
| dt= |
| 2 | | 2 | | √1+t2 | |
| | 1 | | 1 | | t | |
= |
| *( ∫ |
| dt+∫t* |
| dt )= |
| | 2 | | √1+t2 | | √1+t2 | |
pierwsza z wzoru druga przez części:
| | t | | t | |
[t=u, dt=du, dv= |
| dt, v=∫ |
| dt=√1+t2] |
| | √1+t2 | | √1+t2 | |
| | 1 | |
= |
| (ln|t+√t2+1|+t*√1+t2|−∫√1+t2dt) ⇔ |
| | 2 | |
∫
√1+t2 dt=(ln|t+
√t2+1|+t*
√1+t2|−∫
√1+t2dt)= przenosimy całkę z prawej na lewą
stronę
2∫
√1+t2 dt=(ln|t+
√t2+1|+t*
√1+t2|
| | 1 | | 1 | |
∫√1+t2 dt= |
| ln|t+√t2+1|+ |
| t*√1+t2| wróc do zmiennej x |
| | 2 | | 2 | |
3 cze 18:28