Liczenie pochodnej z parametrem
Aha: Witam, mam pewien problem z liczeniem pochodnej funkcji z parametrem a>0. Chodzi mi dokładnie o
to czy przy liczeniu a mam traktować jako normalną liczbę czy to traktować trzeba jako
funkcje?
np.
e−ax pochodna z tego to a*e−x*(−1)*e−x . ?
Czy to się wtedy inaczej jakoś liczy?
3 cze 12:06
wredulus_pospolitus:
(ef(x) )' = f'(x)*ef(x) <−−− zapamiętać
3 cze 12:17
Aha: No tak w sumie mogę to tu zastosować tylko ciągle nie wiem czy a traktować w tym przypadku jako
liczbę czyli jej pochodna=0 czy tak samo jak x czyli a' da mi 1
3 cze 12:24
wredulus_pospolitus:
f(x) = −ax
i zastosuj wzór podany przeze mnie
3 cze 12:24
wredulus_pospolitus:
(c)' =

<−−− podstawy pochodnych "pochodna ze stałej =

"
3 cze 12:25
Aha: Kurde faktycznie... Dzięki za pomoc
3 cze 12:31