Rozwiąz rownanie
Oliwia: x + x2 +x3 + ... = x+1
3 cze 11:21
wredulus_pospolitus:
lewa strona to nic innego jak suma ciągu GEOMETRYCZNEGO
... założenie ... wzór na sumę
i 'jedziesz'
3 cze 11:22
Saizou : * nieskończonego ciągu geometrycznego
3 cze 11:26
pigor: ...,

czyli szereg geometryczny w którym a
1=x, q=x,
a jeśli |q|=|x|<1 ⇔ −1<x<1 ⇔
x∊(−1;1), to jest on zbieżny do liczby
| | a1 | |
S= |
| i dane równanie x+x2+x3+...= x+1 ⇔ x1−x=1+x /*(1−x) ⇔ |
| | 1−q | |
⇔ x=x
2−1 ⇔ x
2−x−1=0 i Δ=5 ⇔
x= 12(1±√5, ale
12(1+
√5) ∉ (−1;1),
więc
x= 12(1−√5) − jedyne rozwiązanie danego równania ... .
3 cze 11:52