Rozwiąz nierówność
Oliwia: 2x3 + 9x2 + 13x +6 ≤ 0
3 cze 10:56
5-latek: To moze na poczatek poszukaj kandytatow na pierwiastki wsrod dzielnikow wyrazu wolnego i
podziel ten wielomian przez dwumian (x−a) gdzie a to znaleziony pierwiastek
3 cze 11:00
wredulus_pospolitus:
wystarczy po dodawać 'liczby' aby zobaczyć, że najprawdopodbniej '−1' będzie pierwiastkiem
3 cze 11:01
J: Można w pamięci policzyć, że x
1 = − 1 , to pewniak ...
3 cze 11:04
5-latek: Czesc
J
Wobec tego podziel ten wielomin przez (x−(−1))=x+1
3 cze 11:07
J: Witaj
3 cze 11:12
Lukas:
(x+2)(x+1)(x+1,5)≤0
3 cze 11:16
wredulus_pospolitus:
Witam Panów
a teraz czekamy na pytanie autorki: "i co dalej?" lub "a co mi to da?"
3 cze 11:17
J: Witaj "wredulus"... obstawiam pytanie pierwsze ..
3 cze 11:18
5-latek: WItaj Artur jeszcze raz
3 cze 11:18
pigor: ..., a ja mam ...

słabość do Oliwii i ma ode mnie prezent
do przemyślenia lub inspiracji: ponieważ w(−1)= −2+9−13+6= 0,
to rozwiązanie może wyglądać np. tak :
2x3+9x2+13x+6 ≤ 0 ⇔ 2x
3+2x
2+7x
2+7x+6x+6 ≤ 0 ⇔
⇔ 2x
2(x+1)+7x(x+1)+6(x+1) ≤ 0 ⇔
(x+1)(2x2+7x+6) ≤ 0, gdzie
q(−2)=2*4−7*2+6=0 ⇒
2x2+7x+6= 2x
2+4x+3x+6= 2x(x+2)+3(x+2)=
= (x+2)(2x+3), więc dalej
(x+1)(2x2+7x+6)≤ 0 ⇔
(x+1)(x+2)(2x+3)≤ 0 ⇔
⇔ 2(x+1)(x+2)(x+
32) ≤ 0 ⇔
x ≤ −2 v −32 ≤ x ≤−1 ⇔
⇔
x∊(−∞;−2>U<−32;−1> − szukany
zbiór rozwiązań danej nierówności.
3 cze 12:16