wykaż prawdziwość równania, dla dowolnego punktu P oddalonego od prostokąta
Aga:

AP
2 +PC
2 = DP
2+ BP
2
3 cze 09:11
zawodus: Najprościej umieścić ten obiekt w układzie współrzędnych
3 cze 09:20
Tymon: Przyjmijmy oznaczenie: <AB> = wektor AB; "◯" − iloczyn skalarny wektorów.
Z równości przekątnych prostokąta mamy:
(<AP>+<PC>)2 = ((<DP>+<PB>)2
(równość kwadratów skalarnych).
Udowadniana równośc zajdzie zatem wtedy i tylko wtedy, gdy <AP>◯<PC> = <DP>◯<PB>. (*)
Z relacji Chasle'a mamy <AP> = <AD> +<DP> i <PB>= <PC>+<CD> =<PC>−<AD>
Kładąc powyższe do (*) otrzymujemy po redukcji
<AD>◯<PC>=−<AD>◯<DP>, czyli <AD>◯(<PC> + <DP>) =0; ale <DP>+<PC> =<DC>
równość (*) ( i w konsekwencji także równość będąca obiektem dowodu) przyjmuje przeto formę
równowazną <AD>◯<DC>=0 , oczywistą ze względu na ortogonalność wektorów utworzonych przez
sasiednie boki prostokąta. ♣
3 cze 15:46
Tymon: Pomyłka w maszynopisaniu:
"Z relacji Chasle'a mamy <AP> = <AD> +<DP> i <PB>= <PC>+<C
B> =<PC>−<AD>"
3 cze 15:54