geometria analityczna
hwdtel i Zen64:
Wiadomo że okrąg o promieniu R=
√5 posiada dwie proste styczne:
Napisz jego równanie w postaci (x−a)
2 + (y−b)
2 =R
2
3 cze 08:15
Mateusz: No to czekamy przepisz rozwiązanie z tej książki z której przepisałeś to zadanie.
3 cze 08:45
Mateusz: Nie zapomnij tez zmienić nick−u.
3 cze 08:47
zawodus: Mógłby założyć własną stronę i tam przepisywać książki
3 cze 09:01
Andriej:
k; np.;t=−
13, x<o y>o (m⊥k−2 ćwiartka?)
l; np. ;t=0 ,x>o y<o (n⊥l−4 ćwiartka?)
| ⎧ | 4t+1−a=−R|cosα| | |
| ⎩ | 2t+1−b=R|sinα| |
|
a−2b=4
| ⎧ | t+4−a=R|cosβ| | |
| ⎩ | 2t−2−b=−R|sinβ| |
|
2a−b=5
(x−2)2 + (y+1)2=5
3 cze 09:10
Piotr 10: No i rozwiązał samemu
3 cze 09:11
5-latek: Obywatel
Zmien nick na Pan bo Obywatel to byl ale w PRL−u
Teraz na wet na listach piszse sie Szanowny Pan .......
3 cze 09:37
5-latek: Wszyscy Cie KOCHAMY Zaslugujesz na to
3 cze 12:39
Lukas:
Z jakiego szpitala psychiatrycznego uciekłeś ? Kiedy w końcu to ''coś'' przestanie bredzić i
dostanie bana ? P.S Zmień tekst bo cały czas to samo rzucasz
3 cze 12:39
3 cze 12:43
x3 :
W kwestii merytorycznej:
Andriej:Zrezygnuj na razie z parametrów!I zauważ:
| ⎧ | x=t+4 | |
| ⎩ | y=2t−2 | ⇔2x−y−10=0
|
i teraz z wzoru na odległość punktu od prostej wyznaczysz a,b współrzędne
środka okręgu− |Aa+Bb+C|=R
√A2+B2
| | ⎧ | |a−2b+1|=5 | |
| Czyli: | ⎩ | |2a−b−10|=5 |
|
Odp:
1) a=2,b=−1
2) a=12,b=9
3) a=
163,b=
173
4) a=
263,b=
73
10 cze 08:41
daras: maładiec
10 cze 08:51
Wodór:
lub skoro upierasz się przy parametrach:
| | R | | R√(−2)2 | |
4t+1−a=| |
| =+−1}⋀{2t+1−b= |
| =+−2 |
| | √1+(−2)2| | | √1+(−2)2 | |
I analogicznie :
t+4−a=+−2 ⋀ 2t−2−b=+−1
Jeśli cos >0 to sin<0 i odwrotnie
co daje w konsekwencji te same wyniki
10 cze 09:24
Mateusz:

a teraz pochwal sie obywatelu skąd przepisałeś te rozwiązania!
10 cze 09:26
wredulus_pospolitus:
jak to skąd ... przeca z głowy on to wszystko pisze
10 cze 09:29
Mateusz: Tęgi łeb z niego
10 cze 09:31
PW: Ech, Andriej, Ty planimetriu zabył − dziecko wie, że taki problem ma cztery rozwiązania (dwie
kreski − cztery kółka). Pochodne nie pomogły uzyskać poprawnej odpowiedzi.
10 cze 09:54