Marcin zatrudnil sie w czasie wakacji w sklepie z czesciami do rowerow na 14 dni
krzychu: Marcin zatrudnil sie w czasie wakacji w sklepie z czesciami do rowerow na 14 dni roboczych.
Otrzymywal wynagrodzenie 50zł. dziennie + 6 zł. za kazda sprzedana czesc rowerowa kosztujaca
powyzej 40zł.
a) podaj wzor funkcji opisujacej dochod Marcina
b) Oblicz, ile Marcin zarobil, jesli spzredal 25 czesci rowerowych kosztujacych powyzej 40zł.
c) Oblicz, ile Marcin sprzedalby czesci, gdyby zarobil 1240 zł.
5 lis 23:50
AROB: pomogę
5 lis 23:58
AROB: a) x − ilość sprzedanych części
f(x) = 6x + 50*14 ⇒ f(x) = 6x + 700 − wzór opisujący dochód
b) x = 25
f(25) = 6 * 25 + 700 = 150 + 700 = 850
c) f(x) = 1240, x = ?
6x + 700 = 1240
6x = 540 ⇒ x = 90
6 lis 00:05
krzychu: dzieki
6 lis 00:11
AROB:
6 lis 00:12
Sameln: @AROB. Tylko ze w podpunkcie a) musisz wziąć pod uwagę to, że dostawał 6zł za każdą część pod
warunkiem, że była droższa niż 40zł
6 sty 19:07