powierzchnie
swobodny: z=6x2+2y2 Mam szybkie pytanie. Jaką powierzchnie wyraża ten wzór?
2 cze 22:22
2 cze 22:30
swobodny: | | x2 | | y2 | |
czyli mam z= |
| + |
| . A da się powiedzieć jak ta bryła |
| | | | | |
jest ograniczona wględem Ox o OY?
| | 1 | | 1 | |
względem OX od − |
| do |
| i analogicznie względem OY? |
| | 6 | | 6 | |
2 cze 22:38
Krzysiek: figura nie jest ograniczona od góry
2 cze 22:45
swobodny: czyli że co?
2 cze 22:46
zawodus: To taka coraz "większa" elipsa im większa wartość "z"
2 cze 22:50
Krzysiek: czyli jak masz parabolę i będziesz ją obracał dookoła osi Oz to czy jest ona ograniczona
wzgledem osi Ox albo Oy?
2 cze 22:51
swobodny: Jeżeli puszcze ją do nieskończoności to wychodzi na to że nie.
Ale jeśli do płaszczyzny OXY to ma jakieś ograniczenie od dołu.
Ja liczę objętość bryły ograniczonej od płaszczyzną x=0, walcem x2+y2=1 i tą paraboloidą. I
się zastanawiam, jakie granice wystawić.
2 cze 22:57
swobodny: ∫−11∫−11 ∫0 6x2+2y2dxdydz?
2 cze 22:59
Krzysiek: tam jest x=0 ?czy z=0
2 cze 23:02
swobodny: ah tak, z=0
2 cze 23:04
Krzysiek: to źle masz tą całkę napisaną, po pierwsze ważna jest kolejność całkowania czyli w jakiej
zapiszesz dxdydz
zapewne chciałeś napisać dzdydx(albo to jak się tak uczylem zapisywać...) ale to i tak źle bo
granice całkowania −1≤x≤1 i −1≤y≤1 określają kwadrat a nie okrąg.
Spróbuj przejść na współrzędne biegunowe dużo łatwiej wyliczysz tą całkę
2 cze 23:09
zawodus: Krzysiek ty jeszcze studiujesz?
2 cze 23:12
Krzysiek: tak
2 cze 23:15
swobodny: ∫∫
Df(x,y)=∫∫
x2+y2≤1(6x
2+2y
2)dxdy=∫
02π∫
01(6r
2cos
2α+2r
2sin
2α)drdα
2 cze 23:21
Krzysiek: zapomniałeś o jakobianie,
2 cze 23:23
swobodny: a właśnie, jak to jest z tym jakobianem. ZAWSZE trzeba go liczyć przy przejściu z całki zwykłej
na biegunowej?
jakobian będzie oczywista r
2 cze 23:25
Krzysiek: zawsze jak zmieniasz współrzedne
2 cze 23:32
swobodny: dzięki

a coś takiego to co to jest:
x
2+y
2−x=0 ?
3 cze 00:41
asdf: okrąg
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
x2 − x + |
| − |
| = x2 − 2* |
| * x − ( |
| )2 − |
| = (x − |
| )2 − |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
(x − |
| )2 − |
| + y2 = 0 |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
(x − |
| )2 + (y + 0)2 = |
| |
| | 2 | | 4 | |
znajdz juz sobie rownanie okregu
3 cze 01:30