ciągi
lagata: lewa strona równania jest sumą wszystkich wyrazów skonczonego ciagu arytmetycznego. Roziwąż to
równanie
7+9+11+...+x=432
jaka jest różnica wyrazów?
2 cze 21:24
Janek191:
7 + 9 + 11 + ... + x = 432
więc
a1 = 7
r = 2
Sn = 432
czyli mamy
an = a1 + ( n −1)*r = 7 + ( n −1)*2 = 7 + 2n − 2 = 2n + 5 = x
oraz
Sn = 0,5*( a1 + an)*n = 0,5*(7 + 2n + 5)*n = (6 + n)*n = n2 +6n = 432
n2 + 6n = 432
n*(n + 6) = 432 = 18*24
n = 18
=====
i dlatego
x = a18 = 2*18 + 5 = 36 + 5 = 41
============================
3 cze 06:05