całka podwójna
mateusz: oblicz obj bryły ograniczonej powierzchniami
x2+y2−2y=0 ,z=x2+y2, z=0.
błagam pomózcie jak to narysować i jak bedzie wygladał wzór na∫∫. prosze
2 cze 21:11
zawodus: Wydrążony stożek w walcu. Można całką podwójną, a można metodami z gimnazjum
2 cze 21:14
zawodus: Nie jednak mamy przesunięty walec i gimnazjalista nie podoła
2 cze 21:15
mateusz: czy walec w stożku?
mógłbyś podać zwór, przedziały?
bardzo pomożesz
2 cze 21:16
mateusz:

czy to będzie tak wyglądało?
2 cze 21:18
zawodus: Najpierw wyznacz równanie okręgu z pierwszego równania.
2 cze 21:19
zawodus: Coś podobnego
2 cze 21:19
mateusz: s(0,1) r=1? tak?
2 cze 21:24
mateusz: błagam, pomoże ktoś rozwiązac?
2 cze 21:28
zawodus: Ok teraz współrzędne biegunowe i wyznacz granice całkowania
2 cze 21:29
mateusz: r od 0 do 1
α od 0 do 2π?
2 cze 21:31
mateusz: i mam całkę
∫ od 0 do 1 dr ∫ od 0 do 2π(x2 +y2) *r
2 cze 21:34
mateusz: 
bo niczego nie jestem pewien
2 cze 21:37
mateusz: a czy ten wzór to stożek czy paraboloida?
2 cze 21:41
zawodus: Nie, tak by było jakby okrąg był w (0,0)
x=rcosα
y=rsinα
r2−2rsinα≤0
r[0,2sinα]
α[0,π]
Teraz tylko całka (napisz fi zamiast α)
2 cze 21:43
mateusz: dziękuję! bardzo pomogleś!
2 cze 21:44
mateusz: a skąd się wzięło r2− 2rsinα≤0
2 cze 21:49
zawodus: Podstawiłem współrzędne biegunowe do równania walca
2 cze 21:55