g
zbcd: 1 Wyznacz dziedzine funkcji :
| | sin2x+2cosx−2ctgx | |
f(x)= |
| |
| | sin2x−34 | |
2.wyznacz miejsca zerowe funkcji :
f(x)=tgx*tg7x−1
2 cze 21:05
zawodus: 1.. Dziedzina ctg a potem mianownik ≠0
2. f(x)=0
2 cze 21:09
zbcd: jakieś pomysły ?
2 cze 21:30
ZKS:
tg(x)tg(7x) − 1 = 0
tg(x)tg(7x) = 1
Zauważamy, że tg(x) = 0 nie jest rozwiązaniem tego równania, zatem możemy podzielić obustronnie
przez tg(x) i otrzymamy
tg(7x) = ctg(x)
Dla Ciebie pozostaje ustalenie dziedziny, czyli kiedy tg(x) oraz tg(7x) istnieją.
2 cze 21:40
zbcd: thanks
2 cze 21:42
zbcd: Ponawiam zad 1
3 cze 18:50
Mila:
| | 3 | |
sinx≠0 i sin2x≠ |
| rozwiąż te warunki. |
| | 4 | |
3 cze 18:57
zbcd: | | π | | 2π | |
x≠kπ i x≠ |
| +2kπ luv x≠ |
| +2kπ co to da >? |
| | 3 | | 3 | |
3 cze 19:02
zbcd: aa juz rozumiem
3 cze 19:03
Mila:
Masz mianowniki różne od zera.
3 cze 20:04