Oblicz granicę ciągu
Katarzyna: Oblicz:
2 cze 20:56
daras: to se oblicz
zadanie nie ma kompletnej tresci, widać autorka nie umi jej nam zaprezentować więc dlaczego my
kurna mamuy sie wysilać?
nam pała nie grozi nA SEMESTR
2 cze 21:04
Katarzyna: (Poza tym, że błędnie napisałam po limesie znak równa się)
Na czym polega niekompletność treści? Bo ja mając podane tylko tyle jestem w stanie rozwiązać
pozostałe przykłady. Tylko z tym postanowiłam zwrócić się o pomoc także bardzo dziękuję za
taki komentarz. A skoro ty nie wiesz na czym polega obliczanie granic, nie mamy o czym
rozmawiać.
Pytanie o rozwiązanie bądź wskazówkę wciąż aktualne.
2 cze 21:10
zawodus: Dziel przez 6n
2 cze 21:12
Katarzyna: | | 5n | |
I gdy mam |
| to mi dąży w stronę 0 ? |
| | 6n | |
2 cze 21:16
Mila:
| | 3n*2n+4*3n−2n−4 | |
limn→∞ |
| = |
| | 5n−6n | |
| | 6n+4*3n−2n−4 | |
limn→∞ |
| = |
| | 5n−6n | |
| | | | 3 | | 2 | | 4 | | 1+4*( |
| )n−( |
| )n− |
| | | | 6 | | 6 | | 6n | |
| |
=limn→∞ |
| =−1 |
| | | |
2 cze 21:19
Katarzyna: Hmmm, dziękuję za rozwiązania, mam natomiast pytanie.
Te ułamki do potęgi n dążą do 0? Jeśli tak to dlaczego nie do nieskończoności?
2 cze 21:21
zawodus: Widziałaś wykres funkcji wykładniczej (1/2)x?
Zobacz co się dzieje, gdy x zmierza do +∞
2 cze 21:25
Katarzyna: ahhhhh, wszystko jasne. Dziękuję za wyjaśnienie.
2 cze 21:26
AL: teraz juz kurna wiesz czehgo nie dopisałąs kasiuniu

2 cze 21:38