ostroslupy
monika: ostroslup ma 41 wierzcholkow ile ma krawedzi?
2 cze 20:56
zawodus: Odejmujemy czubek i mamy 40−kąt w podstawie, zatem 80 krawędzi.
2 cze 20:57
daras: oj dużo za dużo
2 cze 21:02
monika: mi tez sie wydaje ze 80 ale mamy to poprzeć wyliczeniami.
2 cze 21:04
pigor: ..., no to "liczę rachunkiem" niech n − liczba krawędzi podstawy,
to
k=2n= ? − liczba krawędzi (bocznych+podstawy) ostrosłupa,ale jak
napisał
zawodus liczba wierzchołków ostrosłupa
w=n+1 ⇒ n+1=41 ⇒
⇒
n=40 ⇒
k=2n=2*40=
80 krawędzi ma dany ostrosłup i ...tyle .
2 cze 21:28
zawodus:
2 cze 21:30
Piotr 10: Z twierdzenia Eulera
w − k + s =2
w=41
2 cze 21:31
AL: Euler wielkim poeta by ł!
2 cze 21:35