Funkcja kwadratowa
Rafał: Witam. Proszę o rozwiązanie dwóch zadań:
1. Dla jakich wartości parametru m funkcja y= (2−m) x2 + mx + x − 4 ma największą wartość
równą 2?
2. I drugie zadanie: Suma kwadratów dwóch kolejnych liczb naturalnych jest równa 145, znajdź te
liczby.
2 cze 20:24
zawodus: 1. Kiedy parabola osiąga wartość największą?
2. n2+(n+1)2=145
Rozwiąż równanie.
2 cze 20:28
Lukas:
y=(2−m)x
2+mx−4
2−m<0
m>(2,
∞)
−m
2+16m−32=16−8m
−m
2+24m−58=0
Dokończ
n
2+(n+1)
2=145
n
2+n
2+2n+1=145
2n
2+2n−144=0 /2
n
2+n−72=0
Dokończ
2 cze 20:30
Rafał: 1. Nie mam podanego
2 cze 20:30
Lukas:
Przecież rozwiązałem Ci pierwsze zadanie 2 90% nie umiesz policzyć równania kwadratowego
2 cze 20:32
Rafał: Gdy pisałem wiadomość nie było twojej, dopiero jak dodałem to się pojawiła.
Moja odpowiedź była skierowana do ,,1. Kiedy parabola osiąga wartość największą?''
Dzięki, dalej sobię poradze; )
2 cze 20:34
zawodus: Lucas coś mi się twoja delta nie podoba
2 cze 20:41
Lukas:
−m
2+16m−32=16−8m
−m
2+24m−48=0
2 cze 20:47
zawodus: Zobasz jak wygląda wzór funkcji

Błąd jest na samym poczatku
2 cze 20:50
Lukas:
y= (2−m)x
2+mx+x−4
y=(2−m)x
2+(m+1)x−4
| −[(m+1)2+16(2−m)] | |
| =2 |
| 4(2−m) | |
2 cze 20:52
zawodus:
2 cze 20:54
Lukas:
2 cze 20:54