równanie różniczkowe
barsro: rozwiąż równanie :
y"+ 4y'−5y=2ex
CORJ:
y=c1ex+c2−5x
CSRN:
y=(Ax+B)ex ?
y=−1/4ex nie wiem czy tak ma być
2 cze 20:03
zawodus: Najpierw wielomian charakterystyczny i RORJ
2 cze 20:06
barsro: to mam tak:
r2+4r−5=0
delta = 36
r1= −5
r2= 1
y=c1ex+c2e−5x rozwiązanie ogólne równania jednorodnego
potem chce wyznaczyć całke szczególną równania niejednorodnego metodą przewidywania:
i przewiduje y=(Ax+B)e−x
licze pochodną y'=Aex+ ex(Ax+B)
drugą: y'' = Aex+ ex(Ax+B) + Aex
podstawiam do równania i porównuje wspołczynniki ?
2 cze 20:15
zawodus: Chyba tak, ale dokładnie nie pamiętam w jakiej postaci przewidywało się rozwiązanie po prawej
stronie

policz do końca, a ja mam wynik
2 cze 20:25
barsro: −2Aex− 8ex(Ax+B)= 2ex
po podzieleniu przez ex
−2A−8(Ax+B)=2
−8A=0
−2A−8B= 2
A=0
B=− 1/4
CSRN:
y=− 1/4ex
całka ogólna równania jednorodnego;
y= −1/4ex +c1eX+ c2e−5x , cER
2 cze 20:34
zawodus: Sprawdź jeszcze raz bo coś mi nie pasuje
2 cze 20:46
barsro: nie wiem własnie w jakiej postaci przewidzieć rozwiązanie
2 cze 21:03
ZKS:
Ae
x + e
x(Ax + B) + Ae
x + 4 * [Ae
x + e
x(Ax + B)] − 5e
x(Ax + B) = 2e
x
| | 1 | |
6Aex + = 2ex ⇒ A = |
| ∧ B ∊ R |
| | 3 | |
| | 1 | |
y = C1ex + C2e−5x + ex( |
| x + B) |
| | 3 | |
Można jeszcze to uprościć do postaci
| | 1 | |
y = C3ex + C2e−5x + |
| xex. |
| | 3 | |
2 cze 21:04
barsro: dziękuje
2 cze 21:20
zawodus: No i teraz
2 cze 21:26