Narysuj wykres funkcji :)
Paula:
2 cze 19:20
Lukas:

Droga rozwiązania
A potem wszystko pod osią OX nad oś
2 cze 19:23
zawodus: Najpierw
1/x
Potem wektor [1,1]
1/(x−1)+1
Na końcu symetria tego co pod OX na 'górę', a to co u góry zostaje
2 cze 19:24
kochanus_niepospolitus:
zauważ, że:
| x | | x−1 +1 | | 1 | |
| = |
| = 1 + |
| |
| x−1 | | x−1 | | x−1 | |
| | x | | 1 | |
czyli g(x) = |
| to nic innego jak h(x) = |
| przesunięty o jaki wektor  |
| | x−1 | | x | |
nanosisz wartość bezwzględną i 'pozamiatane'
2 cze 19:24
PW:
| | x | | x−1+1 | | 1 | |
f(x) = | |
| |= | |
| | = |1+ |
| |. |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
Wykres funkcji
jest powszechnie znany. Po przesunięciu go o wektor [1, 0] otrzymamy wykres funkcji
a po przesunięciu tego o wektor [0, 1] − wykres funkcji
Wykres funkcji f(x) = |k(x)| otrzymamy:
− pozostawiając wykres k(x) bez zmian dla tych x, dla których k(x) ≥ 0,
− przekształcając w symetrii o osi OX tę część wykresy k(x), dla której k(x) < 0.
To jest oczywiście to samo, co finalnie narysował
Lukas − wypisane są kolejne etapy
przekształcania wykresów − warto raz tak etapami narysować.
2 cze 19:38
PW: Słaby mam refleks, ale nie wiedząc o tym zrealizowałem posłusznie wskazówkę kochanusa
2 cze 19:40