Funkcja Logarytmiczna
katB: Narysuj wykres funkcji i omów jej własności :
f(x) = |log1/3 |x+2| | Jak się do tego zabrać ?
I : y = log1/3
II : i tutaj rozpisać wartość bezwzględną ? x+2 ≥ 0 Nie rozumiem , przesunąć o wektor w którym
momencie co tutaj mam zrobić ?
III : odbicie końcowe względem osi OX
Prosiłbym o pomoc w II.
2 cze 19:17
daras: wolfram.cośtam wklep
2 cze 19:18
zawodus: Bzdury

co to jest log
1/3?
2 cze 19:19
kochanus_niepospolitus:
1) y=log1/3 x szkic
2) y=log1/3 (x+2) szkic (czyli przesuwasz w którą stronę i o ile?)
3) y=log1/3 |x+2| szkic (wszystko co było na prawo od OY 'odbijasz symetrycznie' także na
lewo od OY
4) y = |log1/3 |x+2| | szkic (wszystko co było poniżej osi OX 'przeskakuje' do góry)
koooniec
2 cze 19:20
katB: | 1 | |
| to podstawa logarytmu. |
| 3 | |
log
ab = c <=> a
c = b
2 cze 19:20
katB: kochanus , dzięki
2) Wiem , przesuwam w lewo o 2
3) DZIĘKI WIELKIE !

( zapomniałem jakoś

)
4) wiem wiem
Dzięki jeszcze raz
2 cze 19:22
katB: zwodus pomyliłem się , ale wiesz o co mi chodziło : y = log1/3x
2 cze 19:24
katB: sry

*zawodus
2 cze 19:24
zawodus: Niestety, ale jest źle
2 cze 19:25
katB: no to co jest nie tak, wyjaśnij nam , bo nie wiem o co Ci chodzi.
2 cze 19:27
Lukas:
sry ? co to znaczy ?
2 cze 19:27
katB: A nie przypadkiem najpierw odbić względem osi OY a potem przesunąć ?
2 cze 19:29
zawodus: Nasz kochania zrobił błąd

myślę, że poczekamy i poozwolimy mu się poprawić
2 cze 19:30
katB: Lukas : sry = sorry = przepraszam
2 cze 19:30
kochanus_niepospolitus:
Lukas ... sry ... dwie opcje:
1) sorry
2) syry

(zabierz ze stołu) ... mi osobiście bardziej pasuje druga opcja
2 cze 19:30
zawodus: Tak najpierw f(|x|), a potem przesunięcie
2 cze 19:31
Lukas:
Tyle się uczy angielskiego i jakieś farmazony pisze sry co to jest ? sorry się pisze..
2 cze 19:32
kochanus_niepospolitus:
zawodus ... bluźnisz

a szczerze ... błędu nie widzę
zwykły log −> przeusnięcie −> I i IV ćwiartka kopiowane na II i III −> III i IV ćwiartka
wycięte i wklejone w II i I ćwiartkę ... jak dla mnie wygląda ok
2 cze 19:32
katB: Przepraszam że zaburzyłem twój światopogląd i wywołałem w tobie frustracje. Po drugie skąd ty
możesz wiedzieć ile ja się uczę angielskiego ^^
2 cze 19:34
zawodus: Kochanus nie pogrążaj się

Kolejność ma kolosalne znaczenie tutaj
2 cze 19:34
Lukas:
Własnie widzę, że chyba nie tylko z matematyką problem skoro proste słówko po angielsku to
problem...
2 cze 19:35
katB:

Takie coś mi wyszło
2 cze 19:37
katB: Lukas , nie jest problemem , ale widzę, że potrafisz czepiać się wszystkiego, dobrze będę
normalnie pisał. Przestań zachowywać się jak jakiś sztywniak i czepiać się innych ludzi o byle
gówno. Nie chcesz mi pomóc to nie pisz tutaj w tym temacie nic, na razie to mi zawracasz głowę
swoimi poglądami o błędach w pisowni słówek z angielskiego.
2 cze 19:41
zawodus: KatB
2 cze 19:41
zawodus: To teraz ćwiczenie na zapamiętanie

zamień kolejność kroku 2 i 3 i zobacz co otrzymasz

Sprobuj wskazać wzór otrzymanej funkcji
2 cze 19:43
katB: I : y = log1/3x
II : y = log1/3|x| − odbicie funkcji względem osi OY i pozostawienie funkcji z prawej
III : y = log1/3|x+2| − przesunięcie o 2 jednostki w lewo
IV : y = | log1/3|x+2| | − odbicie względem osi OX wszystkiego co ma wartość y < 0
Własności :
D = R
ZW = (0;+nk)
f malejąca dla x ∊ (−nk,3)∪(−2,−1)
f rosnąca dla x ∊ (−3;2)u(−1;+nk)
nie ma wart. najw,najm
as pionowa x = −2
funkcja różnowartościowa
f > 0 dla x ∊ R\{−3;−1}
f < 0 ni ma
coś jeszcze i dobrze ?
2 cze 19:53
zawodus: Własności nie bardzo

Źle jest dziedzina, zbiór wartości, przedziały monotoniczności, ma wartość najmniejszą, nie
jest różni wartościowa.
Ogólnie nie wiem co wymaga jeszcze twój nauczyciel. Może miejsca zerowe?
Przyjrzyj się jeszcze raz wykresowi, bo te własności jak widzisz są fatalnie zrobione
2 cze 20:00
katB: pytanie
ZW = <0;+nk) ? czy ZW = (0;+nk)
bo od tego zależy czy będzie najmniejsza wartość funkcji
Ale chyba <0;+nk)
czyli najmniejsza wart. funkcji y = 0
2 cze 20:01
zawodus: To Rozwiąż równanie f(x)=0 i się przekonasz
2 cze 20:03
katB: D :
x+2 > 0
1/3 ≠ 1
ZW = <0;+nk)
wartość najmniejsza y = 0
MZ : x = −3 x = −1
Funkcja rośnie <−1;+nk) u <−3;−2)
Funkcja maleje (−nk;−3> u (−2;−1>
2 cze 20:05
kyrtap: Własności funkcji:
1. Dziedzina
2 . Zbiór wartości
3. Miejsca zerowe
4. Monotoniczność funkcji
5. f(x) >0 ⇔x∊.....
f(x) <0 ⇔ x∊
6. Parzystość, nieparzystość funkcji
7. Różnowartościowość
8. Najmniejsza i największa wartość funkcji
9. Asymptoty jeżeli ma funkcja
2 cze 20:06
zawodus: Dziedzina źle i źle przedziały

Problem nie polegał z przedziałami na ich wyborze, tylko na zapisie odpowiedzi
2 cze 20:09
katB: D : x > −2
ZW = ( 0 ; +nk)
Pogubiłem się kiedy otwarte a kiedy zamknięte nawiasy.
2 cze 20:12
katB: D : x = R \ {0} soory zapomniałem , wartość bezwzględna.
2 cze 20:13
katB: D : x = R \ {−2}

sorry jeszcze raz.
2 cze 20:13
zawodus: Dziedzina cały czas źle !
Co jest argumentem funkcji?
2 cze 20:14
zawodus: Teraz

Co z tym zbiorem? Jest to 0 czy nie?
2 cze 20:15
katB: Jest.
2 cze 20:16
zawodus: To trzeba domykać

Co z przedziałami monotoniczności?
2 cze 20:26
katB: 1. D = R\{−2}
2. ZW = <0;+nk)
3. MZ : x = −3 ; x = −1
4. funkcjamaleje dla x ∊ (−nk;−3> u (−2;−1>
funkcjarośnie dla x ∊ <−3;−2) u <−1;+nk)
5. f > 0 dla x ∊ R \ {−3,−1}
6. funkcja parzysta
7. najmniejsza wartość funkcji y = 0 dla x = −3 ; x = −1
8. Asymptota pionowa x = −2
2 cze 20:31
zawodus: 5. Wyrzuć jeszcze −2
6. To nie prawda.
4 usuń te znaki sumy i napisz ',' , bo nauczyciel cie oskalpuje

Teraz mogłoby być
2 cze 20:37
katB: Dzięki !
2 cze 20:48
zawodus:
2 cze 20:48
AL: zmie.ń kategorię na C albo D
2 cze 21:37