Ciągi
A.: Oblicz sumę liczb mniejszych od 400 i podzielnych przez 4.
Wyszło mi 19800, czy taki powinien być wynik ?
2 cze 18:55
A.: Liczb naturalnych
2 cze 18:55
zawodus: Zaraz policze tylko muszę kartkę znaleźć, żeby je wypisać
2 cze 18:58
A.: wypisać

Ja to ze wzoru na sumę liczyłam
2 cze 18:59
zawodus:
2 cze 18:59
zawodus: Ja wolę tradycyjne metody
2 cze 19:00
Lukas:
a
1=4
a
n=396
r=4
4+(n−1)*4=396
4+4n−4=396
4n=396
n=99
S
n=19800
2 cze 19:01
A.: Jak kto woli, dzięki za odpowiedź Lukas, tak właśnie liczyłam
2 cze 19:03
zawodus: Kurcze to moja ręka liczy szybciej
2 cze 19:12