własności ciągów zbieżnych
Olgaaa: Mam problem z trzema przykładami:
a) (2n+1)2
−−−−−−−−−−−−−−−
4n+2n
b) (2*3n−1)2
−−−−−−−−−−−−−−−
(3n+2n)2
c) 16n+4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(22n−2)(22n+2)
−−− to jest kreska ułamkowa, żeby wyraźniej było widać
2 cze 18:49
zawodus: Co z tym trzeba zrobić?
2 cze 18:50
Olgaaa: obliczyć granicę ciągu
2 cze 19:01
daras: a do czego n dąży ?
2 cze 19:12
zawodus: W ciągach to zawsze w nieskończoności się bada, przynajmniej w 99,9% przypadków
2 cze 19:13
zawodus: wsk. Podzielił licznik i mianownik przez największa potęgę
2 cze 19:14
Olgaaa: wiem jak to się robi, ale po prostu nie potrafię na tych przykładach... chodzi mi o to, żeby
ktoś pomógł mi to rozpisać
2 cze 19:17
daras: ale ja wolę tę mniejszość 0,01%

poza tym wystarczy ruszyć dupę i przerobić 100 innych przykłądów albo otworzyć podręcznik z
gotowymi rozwiązaniami ewentualnie wyguglać sonbie albo isć na korki albo wysłąc mailem..
jest tyle możliwości
2 cze 19:20
Olgaaa: myślałam, że to forum jest po to, żeby pomagać, dziś ledwo zaczęliśmy to na lekcji i zrobiłam
już 65 przykładów i 3 tylko nie umiem, myślałam, że ktoś może mi tu pomóc
nie zaglądaj tutaj daras jak masz jakiś problem
2 cze 19:26
kochanus_niepospolitus:
następna kuźwa na gotowca czeka
zrozum kobieto pomoc
≠ gotowiec
zauważ:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(2n+1)2 = (2n)2*(1+ |
| )2 = 22n*(1+ |
| )2 = 4n*(1+ |
| )2 |
| | 2n | | 2n | | 2n | |
dalej sobie poradzisz z przykładem

drugi −−− analogicznie
trzeci także analogicznie
2 cze 19:28
zawodus: Jak tyle zrobiłaś to moja wskazówka powinna ci wystarczyć
2 cze 19:29
Olgaaa: tak, poradzę sobie, dziękuję
2 cze 20:01