Trójkąt prostokątny
Proxi: Witam, prosiłbym o pomoc przy tym zadaniu: W trójkącie prostokątnym równoramiennym dany jest
obwód równy 6. Oblicz pole powierzchni tego trójkąta.
Próbowałem obliczać przy pomocy Pitagorasa i przeciwprostokątnej kwadratu. Jednak za każdym
razem źle mi wychodzi.
2 cze 18:45
Proxi: Odświeżam
2 cze 18:56
daras: lepiej odśwież mi sciany w pokoju
2 cze 19:13
Lukas:
A mi przy okazji kup piwo
2 cze 19:14
daras: i przynies resztę
2 cze 19:16
Lukas:
2 cze 19:26
Lukas:
daras a może jeszcze pizza by się przydała ? Dla mnie na podwójnym cieście a dla Ciebie ?
2 cze 19:33
kyrtap:

Ob = 6
a + a + a
√2 = 6
2a + a
√2 = 6
a(2 +
√2) = 6 / : (2 +
√2)
| | 6 | | 6 | | 2 − √2 | | 6(2−√2) | | 6(2−√2) | |
a = |
| = |
| * |
| = |
| = |
| = |
| | 2+√2 | | 2+√2 | | 2 − √2 | | 4−2 | | 2 | |
3(2−
√2) = 6 − 3
√2
| | 1 | | 1 | |
P = |
| a * a ⇒ P = |
| (6 − 3√2)(6 − 3√2) |
| | 2 | | 2 | |
2 cze 19:40
Mila:

c=a
√2
a+a+a
√2=6
2a+a
√2
a*(2+
√2)=6
| | 6 | | 6*(2−√2) | |
a= |
| = |
| |
| | 2+√2 | | (2−√2)*(2+√2) | |
a=3*(2−
√2)
| | 1 | |
PΔ= |
| *a*a teraz dokończ |
| | 2 | |
2 cze 19:41
kyrtap: Mila
2 cze 19:44