Ile to jest
kacpero: Ile to jest 4√5
2 cze 18:28
Lukas:
≈9
2 cze 18:28
PW: 4√5 = √42•5 = √16•5 = √80
√80 < √81 = 9.
Można też oszacować z dołu:
√80 > √64 = 8,
mamy więc
8 < √80 < 9.
Chcąc lepiej oszacować badaną liczbę bez kalkulatora możemy np. sprawdzić :
8,92 = (9−0,1)2 = 92−2•9•0,1+0,12 = 81 − 1,8 + 0,01 = 79,201 < 80,
a więc
8.9 < √80 < 9.
Wniosek : liczba 4√5 leży między 8,9 a 9. Jest to jednak (wiemy to skądinąd) liczba
niewymierna, nie da się jej przedstawić "łatwiej", można tylko szukać lepszych przybliżeń
dziesiętnych.
2 cze 19:59
zawodus: Metoda Newtona pozwala na bardzo szybkie aproksymowanie pierwiastków
2 cze 20:02