sprawdz czy podane równości
klo: sprawdź czy podane równości są tożsamościami trygonometrycznymi
sinα+ctgαsinα*cosα=1sinα+1cos2α
2 cze 18:08
zawodus: Ja już
2 cze 18:09
klo: | sinα+ctgα | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| |
| sinα*cosα | | sinα | | cos2α | |
2 cze 18:10
klo: proszę o pomoc−teraz bardziej widać, bo nie mogę do tego dojść
2 cze 18:10
klo: kurcze błąd jest...
2 cze 18:11
klo: | | 1 | | 1 | |
przepraszam.... bo drugiej stronie powino być |
| + |
| |
| | cosα | | sin2α | |
2 cze 18:12
zawodus: No to nie jest tożsamość
2 cze 18:12
zawodus: Teraz jest

Wystarczy przekształcić lewą stronę
2 cze 18:13
klo: rozdzieliłam już na tyle sposobów i nie wychodzi...
2 cze 18:14
zawodus: To pokaż rachunki
2 cze 18:15
klo: | | cosα | |
o kurcze wyszło  za ctg dałam |
| i potem na dwa ułamki z tym samym mianownikiem  |
| | sinα | |
oświeciło, dziękuję
2 cze 18:19
klo: ale z tym juz gorzej; może jakaś wskazówka

?
2 cze 18:23
Mila:
cosα≠0, sinα≠1
| | 1+sinα | | 1−sinα | | 1−sin2α | |
L= |
| * |
| = |
| = |
| | cosα | | 1−sinα | | cosα*(1−sinα) | |
| | cos2α | | cosα | |
= |
| = |
| =P |
| | cosα*(1−sinα) | | 1−sinα | |
2 cze 18:36