wektory
zadanie: mam takie twierdzenie
Uklad zlozony z wektorow v1, v2,..., vk jest liniowo niezalezny wtedy i tylko wtedy gdy
przynajmniej jedna z macierzy rozmiaru k x k utworzona z macierzy (v1, v2,..., vk) przez
skreslenie n−k wierszy, ma niezerowy wyznacznik.
domyslam sie, ze n oznacza tutaj wymiar przestrzeni z jakiej sa te wektory.
np. jesli n=4 a tych wektorow jest 3 czyli k=3 to n−k=4−3=1 wiec musze skreslic 1 wiersz.
albo np. n=5 k=3 to n−k=5−3=2 czyli musze skreslic 2 wiersze.
ale te wiersze moge skreslac obojetnie jakie?
2 cze 18:02
Krzysiek: tam chyba powinno być utworzona z macierzy (v1,...,vn)
bo przecież więcej niż jedną macierz nie otrzymasz z macierzy (v1,...,vk) wymiaru kxk
a te wiersze/kolumny nie skreślasz obojętnie jakie, tylko takie by otrzymać niezerowy
wyznacznik
2 cze 18:43
zadanie: jest dobrze (v1, v2, ..., vk)
jest taki przyklad
v1=(3,−2,4,0), v2=(1, −1, 7.5), v3=(8, −1, −2, −3) z przestrzeni R4. Macierz utworzona z
tych wektorow to
3 1 8
−2 −1 −1
(v1, v2,v3)= 4 7 −2
0 5 −3
pierwszy wiersz jest wykreslany
−2 −1 −1
i wyznacznik 4 7 −2 =−10≠0, czyli liniowo niezalezne
0 5 −3
ale moge rowniez wykreslic drugi albo trzeci wiersz?
2 cze 19:32
zadanie: Poslugujac sie wyznacznikami, zbadaj liniowa niezaleznosc ukladu
[1;−1; 2; 1; 1; 1], [2; 2; 1; 1;−1; 3], [5;−1; 7; 4; 2; 6] w R6
korzystajac z tego twierdzenia
ukladam macierz z tych wektorow i wykreslam 3 wiersze
ale wykreslilem kilka roznych i powstalo kilka roznych macierzy i wyznacznik kazdej z nich
wyszedl mi 0
ale czy to oznacza, ze te wektory sa liniowo zalezne?bo przeciez musialbym sprawdzic wszystkie
wyznaczniki jakie zostana utworzone po wykresleniu tych 3 wierszy
4 cze 20:23
zadanie: ?
4 cze 20:39
zadanie: czy trzeba sprawdzac wszystkie mozliwosci? to by bylo chyba zbyt dlugie
4 cze 21:15
zadanie: ?
4 cze 22:22