matematykaszkolna.pl
Współrzędne Radek: Witam Nie bardzo rozumiem treść zadania. Co mam zrobić? Wiedząc, że Sx(P)=P1 i Sy=(P)=P2 oblicz współrzędne punkty Np: P1 i P2, gdy P=(−3,4) Pomógł by ktoś? Dziękuje.
2 cze 17:48
Radek: Wie ktoś jak to zrobić ?
2 cze 18:00
ICSP: a co to jest Sx ?
2 cze 18:00
Radek: Gdybym wiedział , ale nie mam pojęcia .
2 cze 18:02
ICSP: Stawiam na symetrię osiową. Sx − symetria względem osi OX Sy − symetria względem osi OY ale to są tylko domysły. Nie mam twoich notatek ani podręczników.
2 cze 18:06
zawodus: Ogólnie takie są oznaczenia, ale każdy może wymyślić swoje emotka
2 cze 18:07
pigor: ..., sądzę, że chodzi tu o symetrię wzgl. osi oX układu XOY Sx=SOX(x,y)=(x',y')= (x,−y), więc Sx(−3,4)=
2 cze 18:09
ICSP: rysunekNajlepiej widać jak zmienią się współrzędne na rysunku emotka
2 cze 18:12
Radek: Tak o symetrię chodzi tylko jak to rozwiązać bo teraz to mi nic nie mówi. Wiem że jak względem osi OX to zmieniamy znak przy współrzędnej y, a jeżeli względem osi OY to zmieniamy znak przy x
2 cze 18:13
Radek: Bo nawet nie wiem jak za to się zabrać
2 cze 18:28
pigor: ... , no nie rób z siebie juz takiego ... przecież wszystko ci napisałem wystarczy za x i y wstawić Twoje x=−3 i y=4 i ...koniec, kropka .
2 cze 18:35
Radek: No tak widzę ale dlaczego tak tego nie bardzo rozumiem. Nie rozumiem za bardzo tych oznaczeń. Sx(P)=P1 (Symetria względem osio OX punktu P =P1 ?) Sy(P)=P2 (Symetria względem osio OY punktu P =P2 ?)
2 cze 18:41
pigor: ... , właśnie tak, bardzo dobrze, a praktycznie tak jak ja napisałem, gdzie masz od razu współrzędne punktu P i jego obrazu P1 i to tyle.
2 cze 18:54
pigor: ..., dlatego radzę, wydać kasę na podręcznik i od 2 stron dziennie wystarczy go zacząć czytać, a masz tam teorię , rozwiązane przykłady. ... itp. itd z każdego interesującego cię w danym momencie działu,
2 cze 19:00
Radek: To musimy obliczyć dwa punkty zatem P1 oraz P2 P1=(−3,−4) względem osi OX P2=(3,4) względem osi OY Dobrze ?
2 cze 19:01
Radek: Jeśli punkt P1 jest jest odbicie względem osi OX to zmieniamy współrzędna Y więc (−3,−4) a P2=(3,4)
2 cze 19:18
pigor: ... tak, dobrze, ale zapisz to np. tak : Sx(P)= Sx(−3,4)= (−3,−4)= P1 Sy(P)= Sy(−3,4)= (3,4)= P2 . ... no i masz jak.... emotka
2 cze 19:35
pigor: ... , a jak już to warto jeszcze SO(P)=SO(−3,4)=(3,−4)=P3 − symetria środkowa punktu P=(−3,4) względem początku O=(0,0) układu osi XOY, bo ogólnie w SO(P)=SO(x,y)= (−x,−y)=P' − obraz w tej symetrii. ...emotka
2 cze 19:42