Współrzędne
Radek: Witam
Nie bardzo rozumiem treść zadania. Co mam zrobić?
Wiedząc, że Sx(P)=P1 i Sy=(P)=P2 oblicz współrzędne punkty
Np: P1 i P2, gdy P=(−3,4)
Pomógł by ktoś? Dziękuje.
2 cze 17:48
Radek: Wie ktoś jak to zrobić ?
2 cze 18:00
ICSP: a co to jest Sx ?
2 cze 18:00
Radek: Gdybym wiedział , ale nie mam pojęcia .
2 cze 18:02
ICSP: Stawiam na symetrię osiową.
Sx − symetria względem osi OX
Sy − symetria względem osi OY
ale to są tylko domysły. Nie mam twoich notatek ani podręczników.
2 cze 18:06
zawodus: Ogólnie takie są oznaczenia, ale każdy może wymyślić swoje
2 cze 18:07
pigor: ..., sądzę, że chodzi tu o symetrię wzgl. osi oX układu XOY
S
x=S
OX(x,y)=(x',y')=
(x,−y), więc S
x(−3,4)=
2 cze 18:09
ICSP:

Najlepiej widać jak zmienią się współrzędne na rysunku
2 cze 18:12
Radek: Tak o symetrię chodzi tylko jak to rozwiązać bo teraz to mi nic nie mówi. Wiem że jak względem
osi OX to zmieniamy znak przy współrzędnej y, a jeżeli względem osi OY to zmieniamy znak przy
x
2 cze 18:13
Radek: Bo nawet nie wiem jak za to się zabrać
2 cze 18:28
pigor: ... , no nie rób z siebie juz takiego ...

przecież wszystko ci napisałem wystarczy za x i y
wstawić Twoje x=−3 i y=4 i ...koniec, kropka .
2 cze 18:35
Radek: No tak widzę ale dlaczego tak tego nie bardzo rozumiem. Nie rozumiem za bardzo tych oznaczeń.
Sx(P)=P1 (Symetria względem osio OX punktu P =P1 ?)
Sy(P)=P2 (Symetria względem osio OY punktu P =P2 ?)
2 cze 18:41
pigor: ... , właśnie tak, bardzo dobrze, a praktycznie tak jak ja napisałem,
gdzie masz od razu współrzędne punktu P i jego obrazu P1 i to tyle.
2 cze 18:54
pigor: ..., dlatego radzę, wydać kasę na podręcznik i od 2 stron dziennie
wystarczy go zacząć czytać, a masz tam teorię , rozwiązane przykłady.
... itp. itd z każdego interesującego cię w danym momencie działu,
2 cze 19:00
Radek: To musimy obliczyć dwa punkty zatem P1 oraz P2
P1=(−3,−4) względem osi OX
P2=(3,4) względem osi OY
Dobrze ?
2 cze 19:01
Radek: Jeśli punkt P1 jest jest odbicie względem osi OX to zmieniamy współrzędna Y więc (−3,−4)
a P2=(3,4)
2 cze 19:18
pigor: ... tak, dobrze, ale zapisz to np. tak :
S
x(P)= S
x(−3,4)= (−3,−4)= P
1
S
y(P)= S
y(−3,4)= (3,4)= P
2 . ... no i masz jak....
2 cze 19:35
pigor: ... , a jak już to warto jeszcze
S
O(P)=S
O(−3,4)=(3,−4)=P
3 − symetria środkowa punktu
P=(−3,4) względem początku O=(0,0) układu osi XOY,
bo ogólnie w
SO(P)=S
O(x,y)=
(−x,−y)=P' − obraz w tej symetrii. ...
2 cze 19:42