pochodne funkcji zlozonych
o.: Mamy podane:
f(x,y)=x
2lny
y=3u−2v
Robie to w sposob nastepujacy:
| df | | df | dx | | df | dy | | x2 | | 3x2 | |
| = |
|
| + |
|
| =2xlny*0+ |
| *3= |
| |
| du | | dx | du | | dy | du | | y | | y | |
Czy jest to dobre rozwiazane? Z gory dziekuje za odp
2 cze 17:45
J: Masz chyba policzyć pochodne cząstkowe , czy tak ?
2 cze 17:46
o.: | | df | |
mam policzyc |
| czyli no chyba tak  |
| | du | |
2 cze 18:01
o.: tylko chodzi o to, ze mam podane f(x,y), gdzie x i y zaleza jeszcze od parametrow u i v
2 cze 18:02
zawodus: Nigdy tego nie lubiłem
2 cze 18:03
o.: ciesze sie, ale to nic nie wnosi
2 cze 18:06