dana jest funk. kwadratowa f(x)=ax^2 bx c. Do wykresu tej funkcji nalezy p ...
krzychu: dana jest funk. kwadratowa f(x)=ax2+bx+c. Do wykresu tej funkcji nalezy punkt A=(−1,−13) , a
jej wartosc najwieksza jest rowna 2 dla x=4. Wyznacz wspolczynniki a,b,c .
5 lis 23:14
AROB: pomogę
5 lis 23:15
AROB: f(4) = 2 ⇒2 = 16a + 4b +c
(−1,−13) ⇒ −13 = a − b + c
| | −b | | −b | |
xw = |
| ⇒ 4 = |
| ⇒ b = −8a |
| | 2a | | 2a | |
Z układu tego obliczamy a,b,c.
16a − 32a + c = 2
a + 8a + c = −13
−16a +c =2 /*(−1)
9a + c = −13
16a − c = −2
9a + c = −13
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 3 | |
25a = −15 ⇒ a = − |
| 9a + c = −13 |
| | 5 | |
| | 3 | | 4 | | 3 | | 3 | |
b = −8*(− |
| ) = 4 |
| 9*(− |
| ) + c = −13 ⇒ c = −7 |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
5 lis 23:31
krzychu: dzieki

5 lis 23:42
AROB:
6 lis 00:12