Geometria analityczna
Marta : Wyznacz a i b, jeśli wiesz, że punkt A'=(−2a, 4−b) jest obrazem punktu A= (−16, 10) w symertii
względem:
a) osi x
b) osi y
c) początku układu współrzędnych.
2 cze 17:22
pigor: a) w S
OX(x,y)= (x',y')=
(x,−y) , zatem tu masz :
−2a= −16 i 4−b= −10 ⇔
a=8 i b=14 ;
−−−−−−−−−−−−−
b) w S
OY(x,y)= (x',y')=
(−x,y), zatem
−2a=16 i 4−b=10 ⇔
a= −8 i b= −6 ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
c) w S{0,0)(x,y)= (x',y')=
(−x,−y) , wtedy tu
−2a=16 i 4−b= −10 ⇔
a= −8 i b=146 i tyle...

p.s. proszę przemyśl dobrze mojego gotowca − wzór
do innych podobnych przykładów .
2 cze 17:57
pigor: ..., tam na końcu zamiast b=146 powinno być b=14 ; przepraszam.
2 cze 18:11