ciągi..
kolezanka: Mam jeszcze trzy zadania z ciągów...
1. Wyznacz wzór ogólny i oblicz sumę dwudziestu początkowych wyrazow ciagu arytmetycznego, w
ktorym a7=−3 a10=9
2. Oblicz sume wszystkich dwucyfrowych liczb naturalnych, ktore przy dzieleniu przez 6 dają
reszte 1.
3. Oblicz 15 i 5 wyraz ciągu geometrycznego, w ktorym a9=−6 a12=−34
2 cze 17:11
wredulus:
Daliscie jej odpowiedzi wczesniej to teraz czeka na kolejne ... ciekaw jestem jak jej
sprawdzian pojdzie jak niebedzie miala bladego pojecia jak to zrobic
2 cze 17:15
J:
Spróbój sama zad 1) ... jest banalne.
2 cze 17:20
J: ..buj , nie bój ..
2 cze 17:21
Wazyl: 2)
Liczby 2 cyfrowe dające resztę 1 z dzielenia przez 6.
Pierwszą taką liczbą będzie 13.
Ostatnią będzie 97.
Będą one występowały co 6 liczb.
Można łopatologicznie lub inaczej:
Dana liczba ma wzór 6n+1 ; n∊<2;16> <= musi być dwucyfrowa.
Dalej sama.
2 cze 17:56
daras: zapytaj kolegę
3 cze 15:54