oblicz
mat: oblicz wartość wyrażenia
sin(−
76π) − sin (
56π) =
powinno wyjść zero, nie wiem co źle robie, próbowałam już to rozwiazać kilka razy
2 cze 17:04
zawodus: a jak liczysz?
2 cze 17:05
J: Pokaż ...
2 cze 17:06
mat: teraz właśnie mam dylemat czy dobrze robiłam, bo rozkładam te ułamki na
sin(−
36π−
46π)− sin(
23π+
36π) =
sin(−
π2)−sin(−
23π)−sin(
π3)−sin(
π2)= .... i dalej już wyliczałam
wartości... można wgl tak rozkładać

?
czy mam zastosować wzór na różnicę

?
2 cze 17:11
mat: w tym drugim nawiasie na początku w mianowniku miało być 6...
2 cze 17:13
Piotr 10: Po co tak
2 cze 17:14
J:
Po co ? ... sin(−7/6π) − sin(5/6π) = − sin210 − sin150 = − sin(360 − 150) − sin150 =
| | 1 | |
− sin150 − sin150 = −2*sin150 = − 2*sin30 = −2* |
| = − 1 |
| | 2 | |
2 cze 17:14
mat: a faktycznie... tylko ma wyjść 0
2 cze 17:16
mat: a wychodzi zero bo tam miało być chyba +150
dziekuję
2 cze 17:18
J: No jak plus ... to 0
2 cze 17:19
pigor: ..., niestety trochę trzeba wiedzieć, aby nawet tak
łopatologicznie rzecz ujmując powiedzieć, że
sin(−76π) −sin(
76π), bo funkcja y=sinx nieparzysta , to dalej =
= −sin(
66π+
π6)= −sin(π+
π6)= −(−sin
π6) , bo sinus w III−ej
ćwiartce jest ujemny, więc =
sinπ6 , a analogicznie
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
sin(56π) −sin(
66π−
π6)= sin(π−
π6)= sin
π6, bo sinus w III−ej
ćwiartce jest ujemny, więc dalej =
sinπ6 , zatem dana różnica =

. ..
2 cze 17:21
mat: hmmm dzis moja pierwsza lekcja z funckji trygonometrycznych wiec jeszcze nie rozumiem...
a da się jakoś logicznie wytłumczyć dlaczego sin180=0?
2 cze 17:25
J: Zapoznaj się z wykresem funkcji sinus..
2 cze 17:26
mat: dobra przepraszam, głupie pytanie

musze sobie narysować sinusoidę

juz wiem.
2 cze 17:27