Rozwiąż równanie
Kasia: Proszę o pomoc, nie wiem jak ze znakami
x + √x+2 = 1
x − 1 = − √x+2 /2
(x−1)2 = no własnie czy będzie x + 2, −x + 2, −x −2 ?
5 lis 23:05
AROB: √x+2 = 1 − x /2
x+2 = 1 − 2x + x2 itd.
5 lis 23:08
Kasia: dziękuje
5 lis 23:13
Kasia: Zrobiłam to zadanie do końca i wyszło mi coś takiego.
x + 2 = 1 − 2x + X
2
x + 2 − 1 + 2x − x
2 = 0
− x
2 + 3x + 1 = 0 / *−1
x
2 − 3x − 1 = 0
Δ = (−3)
2 − 4 * 1 * (−1)
Δ = 9 + 4 = 13
√Δ =
√13
założenia x+2 ≥ 0
x ≥ −2
Proszę rzucić okiem, bo nie jestem pewna czy dobrze wyliczyłam.
6 lis 11:20
Nikka: jest ok

pamiętaj, że dziedzinę wyznacza się raczej na początku rozwiązywania zadania i
pamiętaj, żeby sprawdzić czy otrzymane pierwiastki należą do dziedziny
6 lis 11:33
Kasia: Ok, dzięki
6 lis 11:37